0,25 kostki masła
2 łyżki mąki pszennej
szklanka mleka
gałka muszkatołowa
sok z połowy cytryny
zielona fasolka
sól, pieprz do smaku
Na zdjęciu widać fasolkę serwowana z grillowanymi knedlikami.Jak większość tego typu sosów doskonale pasuje do placków ziemniaczanych, makaronu, kopytek, paluchów, klusek śląskich:) czy knedlików.
2 łyżki mąki pszennej
szklanka mleka
gałka muszkatołowa
sok z połowy cytryny
zielona fasolka
sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
Fasolkę oczyszczamy i gotujemy na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i przesmażamy przez kilkanaście sekund. Dodajemy mleko, wszystkie przyprawy i ciągle mieszając doprowadzamy sos do wrzenia. Na końcu dodajemy fasolkę i na lekkim ogniu gotujemy jeszcze przez chwilę.Na zdjęciu widać fasolkę serwowana z grillowanymi knedlikami.Jak większość tego typu sosów doskonale pasuje do placków ziemniaczanych, makaronu, kopytek, paluchów, klusek śląskich:) czy knedlików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz