Kaczka z Jabłkami
Składniki:
kaczka (ok. 2kg)
majeranek
główka czosnku
2 jabłka
olej
cukier
sól i pieprz
Pozostałe jabłko obieramy, kroimy w cząstki podpiekamy na patelni z cukrem i majerankiem a następnie podajemy do kaczki.
Składniki:
kaczka (ok. 2kg)
majeranek
główka czosnku
2 jabłka
olej
cukier
sól i pieprz
Kaczkę dokładnie oczyszczamy, ucinamy skrzydła i myjemy. Nacieramy majerankiem startym czosnkiem, solą, pieprzem i olejem a następnie odkładamy na noc do lodówki. Kaczkę nadziewamy pokrojonym jabłkiem, pozostałym czosnkiem i majerankiem. Wkładamy do piekarnika, układamy na grzbiecie i pieczemy przez minimum 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Pieczenie możemy zacząć od mniejszej temperatury tak aby tłuszcz wytopił się dokładnie, a kaczka nie przypaliła.
Po wyciągnięciu kaczkę nacinamy wzdłuż kręgosłupa i piersi, wyciągamy szkielet dzieląc kaczkę na dwie porcje.
Pozostałe jabłko obieramy, kroimy w cząstki podpiekamy na patelni z cukrem i majerankiem a następnie podajemy do kaczki.
Ale pięknie przyrumieniona, wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń