Śledź marynowany

Składniki:

Śledź
4 Śledzie a`la matjas
1 Średnia cebula
Około pół szklanki oleju
Ziele angielskie
Liść laurowy


Sałatka ziemniaczana:
5 Ziemniaków
1 Cebula
Pół pęczka natki pietruszki
4 łyżki majonezu
sól i pieprz

Sos:
6 Łyżek majonezu
Łyżeczka estragonu
3 Łyżki wody
Sok z ćwiartki cytryny
3 Szczypty cukru


Przygotowanie śledzia.
Śledzie jeśli są za słone, najpierw moczymy w wodzie przez pół godziny, a następnie układamy w naczyniu na przemian z pokrojoną w pół krążki cebulą, liściami laurowymi i zielem angielskim. Wszystko zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. Tak zamarynowane śledzie można przechowywać około tygodnia.

Sałatka ziemniaczana.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy,obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, majonez, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem.

Sos.
Majonez rozcieńczamy wodą, dodajemy sok z cytryny, estragon, który najlepiej rozetrzeć w rękach i cukier.
Dokładnie mieszamy.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz