Racuchy

 
Składniki:

25g drożdży
3/4 szklanki mleka
1,5 szklanki mąki
2 szczypty soli
4 łyżka cukru
1 jajko
2 łyżki oleju
3 jabłka
cynamon, imbir, cukier waniliowy lub inne ulubione przyprawy




przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i odstawiamy na 5 minut. Zalewamy ciepłym mlekiem, poniżej 30 stopni. Dodajemy mąkę, sól, jajko, olej i dokładnie mieszamy. Uzyskane ciasto powinno mieć konsystencje trochę bardziej gęstą niż ciasto na naleśniki, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min. w tym czasie obieramy jabłka, kroimy w krążki, wycinamy gniazda nasienne i obsypujemy pozostałym cukrem pomieszanym z przyprawami.
Kreowanie racuchów odbywa się z nicości kręgów jabłkowych maczanych w bomblującym Haosie masy drożdżowej, smażonych na piekielnym ruszcie patelni z ikei.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz