Polenta

Składniki dla 2 osób:

3 szklanki wody
około 200g mąki kukurydzianej
15g masła
sól






W dość dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, solimy i stopniowo dodajemy mąkę kukurydzianą. Musimy przy tej czynności energicznie mieszać, najlepiej na początku rózgą, tak aby dokładnie rozmieszać mąkę i rozbić powstałe grudki. Polenta powinna mieć konsystencję budyniu, i na tym etapie gotowania najlepiej ją mieszać drewnianą łyżką. Na wolnym ogniu gotujemy przez 30 minut ciągle mieszając. Po tym czasie powinna nam się zrobić przypieczona skorupka na dnie, a sama polenta powinna zacząć odchodzić od garnka.
Gorącą masę wylewamy na drewnianą deskę i rozsmarowujemy na grubość około jednego centymetra.
Mamy więc polentę!

Na górę nakładamy ulubiony dodatek, np. sos pomidorowy, gulasz, szpinak bądź cokolwiek innego. Tak otrzymujemy doskonałe danie obiadowe.

Ja nałożyłem szpinak i sos pomidorowy z kukurydzą i szynką.


Zastygniętą polentę można pokroić a następnie grillować, piec lub podsmażać na patelni.


Polecam grillowaną polentę z plastrem żółtego sera na wierzchu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz