Sos szpinakowy

Sos a właściwie pasta ze szpinaku to doskonały dodatek do makaronów, naleśników czy pierogów. Zastosowanie zależy od
 
Składniki:
duża łyżka masła
4 ząbki czosnku(jak ktoś lubi można więcej)
 opakowanie mrożonego szpinaku (tu 450g)
 mleko, śmietana lub śmietanka 30%(około pół szklanki)
 sporo soli do smaku
ewentualnie ser żółty, pleśniowy lub feta około 100g

Przygotowanie :
Na patelni  rozpuścić masło, dodać drobno pokrojony lub  przeciśnięty przez praskę czosnek bardzo ostrożnie podsmażyć. Nie można dopuścić do przypalenia czosnku gdyż stanie się on wtedy gorzki! Następnie dodajemy rozmrożony, odciśnięty z wody szpinak, podlewamy mlekiem i trzymamy  na ogniu aż całość będzie gorąca. Nie zapominamy o solidnym posoleniu zielonej masy!
 
Jeśli szpinak ma  zostać użyty jako farsz do naleśników lub pierogów, na sam koniec dodajemy drobno pokrojone sery, mieszamy i nakładamy gorący farsz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz