Sos a właściwie pasta ze szpinaku to doskonały dodatek do makaronów, naleśników czy pierogów. Zastosowanie zależy od
Składniki:
duża łyżka masła
4 ząbki czosnku(jak ktoś lubi można więcej)
opakowanie mrożonego szpinaku (tu 450g)
mleko, śmietana lub śmietanka 30%(około pół szklanki)
sporo soli do smaku
ewentualnie ser żółty, pleśniowy lub feta około 100g
Przygotowanie :
Na patelni rozpuścić masło, dodać drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek bardzo ostrożnie podsmażyć. Nie można dopuścić do przypalenia czosnku gdyż stanie się on wtedy gorzki! Następnie dodajemy rozmrożony, odciśnięty z wody szpinak, podlewamy mlekiem i trzymamy na ogniu aż całość będzie gorąca. Nie zapominamy o solidnym posoleniu zielonej masy!
Jeśli szpinak ma zostać użyty jako farsz do naleśników lub pierogów, na sam koniec dodajemy drobno pokrojone sery, mieszamy i nakładamy gorący farsz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz