Składniki:
1litr bulionu
1 pęczek botwinki
1 pęczek koperku
1 marchewka
1 mała cebulka
sok z połowy cytryny
ząbek czosnku
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka masła
sól i pieprz
do podania - jajko ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Botwinkę(listki i buraczki) dokładnie umyć i pokroić, poszatkować koperek, łyżkę poszatkowanego koperku odłożyć. W garnku roztopić masło, dodać botwinkę oraz koperek i lekko podsmażyć.
Warzywa zalać bulionem, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, czosnek i cebulkę, wlać sok z cytryny. Gotować na niewielkim ogniu około 10 minut(aż zmiękną warzywa), doprawić do smaku cukrem solą oraz pieprzem. Na końcu dodać śmietanę i tuż przed podaniem pozostały koperek oraz już na talerzu pokrojone na ćwiartki jajko.
Danie bardzo łatwe i bardzo smaczne.
1litr bulionu
1 pęczek botwinki
1 pęczek koperku
1 marchewka
1 mała cebulka
sok z połowy cytryny
ząbek czosnku
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka masła
sól i pieprz
do podania - jajko ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Botwinkę(listki i buraczki) dokładnie umyć i pokroić, poszatkować koperek, łyżkę poszatkowanego koperku odłożyć. W garnku roztopić masło, dodać botwinkę oraz koperek i lekko podsmażyć.
Warzywa zalać bulionem, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, czosnek i cebulkę, wlać sok z cytryny. Gotować na niewielkim ogniu około 10 minut(aż zmiękną warzywa), doprawić do smaku cukrem solą oraz pieprzem. Na końcu dodać śmietanę i tuż przed podaniem pozostały koperek oraz już na talerzu pokrojone na ćwiartki jajko.
Danie bardzo łatwe i bardzo smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz