Placek z rabarbarem

Bardzo smaczny, bardzo szybki w  przygotowaniu i  bardzo łatwy przepis na  placek z rabarbarem!

Składniki:
4 jajka
1 szklanka  cukru (polecam 1/2 białego, 1/2 trzcinowego)
1/2 szklanki  oleju
1,5 szklanki maki pszennej
1,5 łyżeczki proszku  do pieczenia
odrobina  aromatu waniliowego
0,5 kg rabarbaru lub innych  owoców

Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, obieramy i  kroimy w kawałki  wielkości  około 1 cm. Białka  ubijamy na sztywna pianę następnie stopniowo dodajemy cukier, żółtka oraz a na końcu olej i aromat.
Odkładamy mikser bądź trzepaczkę i  przy pomocy łyżki dodajemy i mieszamy mąkę oraz proszek do pieczenia. gdy całość utworzy jednolita masę, wylewamy ją do foremki na wierzchu układamy pokrojony wcześniej  rabarbar i całość pieczemy około  godziny w  temperaturze  170 stopni.

Przed podaniem  posypujemy cukrem  pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz