Składniki:
1 średniej wielkości cukinia
2 nieduże ziemniaki
1 cebulka
1 marchewka
2 ząbki czosnku
natka selera
liść laurowy
ziele angielskie
ok 1 litr bulionu
sól, pieprz do smaku
Dodatki:
ser żółty
grzanki
śmietana
siekana natka pietruszki
Przygotowanie:
W garnku podsmażamy posiekana cebulę, następnie dodajemy ziemniaki a na koniec czosnek.
Całość lekko obsmażamy, zalewamy bulionem i dodajemy pozostałe składniki, czyli
pokrojoną w kostkę cukinię, startą na grubej tarce marchewkę oraz przyprawy. Gotujemy około 20-30 minut aż warzywa zmiękną. Miksujemy (blendujemy całość) tak aby powstała kremowa konsystencja, jesli trzeba doprawiamy do smaku. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. tartym żółtym serem, ziołowymi grzankami, łyżką śmietany, siekaną natką pietruszki lub wszystkimi tymi składnikami na raz.
Dla mięsożerców można dołożyć obsmażony na patelni z niewielką ilością tłuszczu kawałeczek schabu.
Pycha!
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz