Składniki na 4 porcje:
12 szt – placków
papieru ryżowego
400 g – mięsa mielonego
wieprzowego
½ – główki białej
kapusty
2 - łyżki oleju
sezamowego
1 - cebula
1 – jajko
1- ostra papryczka
opcjonalnie – pocięty i
namoczony makaron sojowy, pocięte grzyby moon.
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę i kapustę
ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy tak aby pozbyć się
jak największej ilości wody (gdy farsz jest za mokry papier ryżowy
się rozmaka a sajgonki źle smażą).
Odciśniętą kapustę i
cebule dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy
resztę składników czyli jajko, drobno posiekaną papryczkę,
grzyby moon i makaron. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie
wyrabiamy. Rozkładamy papier ryżowy na desce i namoczoną gąbką
zwilżamy do momentu aż uzyska wystarczającą giętkość do
zawijania sajgonek. Sajgonki zawijamy jak krokiety zwracając uwagę
aby w środku pozostało jak najmniej powietrza. Zawinięte sajgonki
smażymy w dużej ilości oleju i po pierwszym smażeniu są gotowe.
Jednak jeśli chcemy podać sajgonki później to drugie smażenie
sprawi że sajgonki będą jeszcze lepsze i bardziej chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz