Nem, Sajgonki


Składniki na 4 porcje:

12 szt – placków papieru ryżowego
400 g – mięsa mielonego wieprzowego
½ – główki białej kapusty
2 - łyżki oleju sezamowego
1 - cebula
1 – jajko
1- ostra papryczka
opcjonalnie – pocięty i namoczony makaron sojowy, pocięte grzyby moon.
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę i kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy tak aby pozbyć się jak największej ilości wody (gdy farsz jest za mokry papier ryżowy się rozmaka a sajgonki źle smażą).
Odciśniętą kapustę i cebule dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy resztę składników czyli jajko, drobno posiekaną papryczkę, grzyby moon i makaron. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Rozkładamy papier ryżowy na desce i namoczoną gąbką zwilżamy do momentu aż uzyska wystarczającą giętkość do zawijania sajgonek. Sajgonki zawijamy jak krokiety zwracając uwagę aby w środku pozostało jak najmniej powietrza. Zawinięte sajgonki smażymy w dużej ilości oleju i po pierwszym smażeniu są gotowe. Jednak jeśli chcemy podać sajgonki później to drugie smażenie sprawi że sajgonki będą jeszcze lepsze i bardziej chrupiące.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz