500 g – ziemniaków
300 g – mięsa mielonego
1 – cebula
1 – marchewka
1 – jajko
mąka do panierowania
Japońska panierka "Panko"
lub bułka tarta
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki
obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ubijamy i
odparowujemy jak najwięcej wody. Marchew i cebule kroimy w drobną
kostkę i powoli podsmażamy na oleju, do warzyw dodajemy mięso,
doprawiamy sola i pieprzem i smażymy dobrze mieszając. Gdy warzywa
z mięsem są dobrze usmażone dodajemy całość do ziemniaków
dokładnie mieszamy i doprawiamy jeszcze raz. Po wystygnięciu masy
ziemniaczanej, najlepiej gdy jest lekko ciepła, formujemy krokiety i
panierujemy tak samo jak kotlety czyli w mace, jajku i panierce.
Smażymy na patelni lub głębokim tłuszczu przy czym krokiety
zawierające dużo wody w głębokim tłuszczu mogą pękać.
Najlepiej podawać je z
japońskim sosem Tonkatsu.
wyglądają smakowicie:)
OdpowiedzUsuńnie jadłem nigdy takich "korokke" ciekawie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń