Japońskie krokiety ziemniaczane "Korokke"


Porcja dla 4 osób:

500 g – ziemniaków
300 g – mięsa mielonego
1 – cebula
1 – marchewka
1 – jajko
mąka do panierowania
Japońska panierka "Panko" lub bułka tarta
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ubijamy i odparowujemy jak najwięcej wody. Marchew i cebule kroimy w drobną kostkę i powoli podsmażamy na oleju, do warzyw dodajemy mięso, doprawiamy sola i pieprzem i smażymy dobrze mieszając. Gdy warzywa z mięsem są dobrze usmażone dodajemy całość do ziemniaków dokładnie mieszamy i doprawiamy jeszcze raz. Po wystygnięciu masy ziemniaczanej, najlepiej gdy jest lekko ciepła, formujemy krokiety i panierujemy tak samo jak kotlety czyli w mace, jajku i panierce. Smażymy na patelni lub głębokim tłuszczu przy czym krokiety zawierające dużo wody w głębokim tłuszczu mogą pękać.
Najlepiej podawać je z japońskim sosem Tonkatsu.  

2 komentarze: