Barszcz ukraińsko-hiszpański

Porcja dla 2 osób
Składniki:

2 buraki ćwikłowe
1 duża marchewka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 małe ziemniaki
mała pietruszka, seler
mały przecier pomidorowy (1,5łyżki)
hiszpańska pikantna kiełbasa Chorizo wg uznania (tu około 15 plasterków)

liście laurowe
ziele angielskie
pieprz
sól
słodka papryka

0,5-1litr wywaru, rosołu (lub kostka rosołowa)

Dodatki:
natka pietruszki
zielony, świeży lubczyk
jajo na twardo

Przygotowanie:
Cebule kroimy w kostkę, kiełbasę na plasterki i podsmażamy je razem na patelni z odrobiną oleju lub oliwy. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w sporą kostkę. Warzywa oraz podsmażone składniki wrzucamy do garnka zalewamy rosołem, wywarem lub wodą(zależy co mamy), dodajemy ziele i liście laurowe i łyżeczke słodkiej papryki. Gotujemy na niewielkim ogniu aż marchewka i ziemniaki zmiękną. Dodajemy przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku i gotujemy jeszcze około 15 minut. Wyłączamy palnik, odstawiamy na kilka minut żeby  zupa lekko ostygła. Podajemy z zielona natką pietruszki i lubczyku. Dla chętnych można serwować z jajem na twardo.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz