Ciasteczka serowe z jabłkiem

 Składniki na około 60 ciasteczek:
250g mąki
250g sera białego(z wiaderka, mielonego lub miękkiego)
250g masła
1/2łyżeczki proszku do piecznia
2 łyżki otrąb pszennych lub owsianych

około 6 jabłek(zależy od wielkości)
około 1/2 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru

cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Z masła, sera, otrąb i mąki z proszkiem do pieczenia wyrabiamy ciasto tak jak na kruche ciasto czyli najpierw mieszamy składniki nożem, krojąc masło na jak najdrobniejsze kawałki, a dopiero pod koniec (jak najkrócej) wyrabiamy rękami. Wyrobione ciasto odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

W tym czasie obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki lub szesnastaki(zależy od wielkości jabłka, w najgrubszym miejscu kawałek powinien mieć ok 1cm wysokości, w każdym ciasteczku ma się zmieścić jeden kawałek jabłka). Cukier mieszamy w niewielkiej miseczce z cynamonem i imbirem.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy jak na pierogi i szklanką wycinamy kółeczka. na każdym kółku ciasta układamy kawałek jabłka uprzednio obtoczony w cukrze i cynamonie. Ciasto zawijamy wokół jabłka(jak na zdjęciu) tak żeby powstał niezaklejony pierożek.
Ciasteczka układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy około 30minut piekarniku nagrzanym do 180stopni. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta.

Uwaga! Po upieczeniu ciasteczka dość mocno obsypujemy cukrem pudrem, ponieważ samo ciasto nie jest słodkie.

Ciasteczka wyglądają jak z cukierni, są łatwe w przygotowaniu i zawsze wychodzą. Najlepiej smakują na drugi dzień.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz