Muffiny - pierniczki z powidłami śliwkowymi |
suche:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1/3 szkl cukru
małe opakowanie przyprawy do pierników
szczypta soli
mokre:
1 jajko
3/4 szkl mleka
1/3 szkl oleju
2 łyżki miodu
12 łyżeczek powideł śliwkowych (po jednej do każdej muffinki)
cukier puder do dekoracji
Muffinki przed dekoracją |
Sposób przygotowania:
W misce łączymy składniki suche, w mniejszej misce lub półlitrowym kubku łączymy składniki mokre, jeśli mamy skrystalizowany miód najpierw rozpuszczamy go w lekko podgrzanym mleku.
Do składników suchych dodajemy składniki mokre i dokładnie mieszamy.
Do każdej papilotki wykładamy po łyżce ciasta, następnie łyżeczkę konfitur i znów łyżkę ciasta.
Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem lub czekolada rozpuszczoną w odrobinie mleka.
Doskonale smakują szklanką herbaty z cytryna lub kubkiem mleka!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz