Muffiny pierniczki z powidłami śliwkowymi

Muffiny - pierniczki z powidłami śliwkowymi
Składniki:
suche:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1/3 szkl cukru
małe opakowanie przyprawy do pierników
szczypta soli

mokre:
1 jajko
3/4 szkl mleka
1/3 szkl oleju
2 łyżki miodu

12 łyżeczek powideł śliwkowych (po jednej do każdej muffinki)
cukier puder do dekoracji
Muffinki przed dekoracją


Sposób przygotowania:
W misce łączymy składniki suche, w mniejszej misce lub półlitrowym kubku łączymy składniki mokre, jeśli mamy skrystalizowany miód najpierw rozpuszczamy go w lekko podgrzanym mleku.
Do składników suchych dodajemy składniki mokre i dokładnie mieszamy.
Do każdej papilotki wykładamy po łyżce ciasta, następnie łyżeczkę konfitur i znów łyżkę ciasta.


Muffinki pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.


Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem lub czekolada rozpuszczoną w odrobinie mleka.

Doskonale smakują szklanką herbaty z cytryna lub kubkiem mleka!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz