Zapiekana cukinia z boczkiem i makaronem

Składniki:
cukinia, boczek, makaron super zapiekanka



opakowanie makaronu (najlepiej świderki lub pene)
średniej wielkości cukinia
około 15 dag wędzonego boczku
1 spora cebula
20 dag pieczarek
10 dag tartego żółtego sera
1 jajko
200ml śmietanki
siekana natka pietruszki
odrobina oleju rzepakowego do smażenia
sól i pieprz


Sposób przygotowania:
Cebulkę kroimy w drobna kostkę, lekko podsmażamy na patelni, do cebulki dodajemy siekane pieczarki.
Trzymamy na ogniu aż odparuje woda z grzybów. Rozgrzewamy piekarnik. W tym czasie kroimy cukinie na plastry grubości około 5mm, siekamy natkę pietruszki, trzemy ser żółty na tarce. W miseczce mieszamy śmietankę, jajko, tarty ser, siekana natkę pietruszki odrobinę soli i pieprzu - dokładnie mieszamy.
W naczyniu przeznaczonym do pieczenia (blaszka, naczynie żaroodporne) układamy warstwę surowego makaronu, musimy się postarać i ułożyć makaron tak aby jak najdokładniej pokrył dno naczynia. Na makaronie układamy warstwę krojonej w plastry cukinii lekko solimy, następnie wykładamy warstwę pieczarek podsmażonych z cebulką. Ostatnia warstwą jest pokrojony w cieniutkie plasterki boczek. Na koniec ostrożnie polewamy całość przygotowaną wcześniej śmietanka z jajkiem. Możemy jeszcze sypnąć odrobinę świeżo mielonego pieprzu czarnego.
Zapiekankę wstawiamy do nagranego do około 180 stopni piekarnika. Jeśli mamy naczynie z pokrywką pieczemy pod przykryciem 20 minut i 5 minut bez przykrycia lub w naczyniu otwartym 30 minut.
Danie jest gotowe kiedy makaron ugotuje się do miękkości.

Pycha danie na jesienną sobotę! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz