Składniki:
opakowanie makaronu (najlepiej świderki lub pene)
średniej wielkości cukinia
około 15 dag wędzonego boczku
1 spora cebula
20 dag pieczarek
10 dag tartego żółtego sera
1 jajko
200ml śmietanki
siekana natka pietruszki
odrobina oleju rzepakowego do smażenia
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulkę kroimy w drobna kostkę, lekko podsmażamy na patelni, do cebulki dodajemy siekane pieczarki.
Trzymamy na ogniu aż odparuje woda z grzybów. Rozgrzewamy piekarnik. W tym czasie kroimy cukinie na plastry grubości około 5mm, siekamy natkę pietruszki, trzemy ser żółty na tarce. W miseczce mieszamy śmietankę, jajko, tarty ser, siekana natkę pietruszki odrobinę soli i pieprzu - dokładnie mieszamy.
W naczyniu przeznaczonym do pieczenia (blaszka, naczynie żaroodporne) układamy warstwę surowego makaronu, musimy się postarać i ułożyć makaron tak aby jak najdokładniej pokrył dno naczynia. Na makaronie układamy warstwę krojonej w plastry cukinii lekko solimy, następnie wykładamy warstwę pieczarek podsmażonych z cebulką. Ostatnia warstwą jest pokrojony w cieniutkie plasterki boczek. Na koniec ostrożnie polewamy całość przygotowaną wcześniej śmietanka z jajkiem. Możemy jeszcze sypnąć odrobinę świeżo mielonego pieprzu czarnego.
Zapiekankę wstawiamy do nagranego do około 180 stopni piekarnika. Jeśli mamy naczynie z pokrywką pieczemy pod przykryciem 20 minut i 5 minut bez przykrycia lub w naczyniu otwartym 30 minut.
Danie jest gotowe kiedy makaron ugotuje się do miękkości.
Pycha danie na jesienną sobotę! Smacznego!
opakowanie makaronu (najlepiej świderki lub pene)
średniej wielkości cukinia
około 15 dag wędzonego boczku
1 spora cebula
20 dag pieczarek
10 dag tartego żółtego sera
1 jajko
200ml śmietanki
siekana natka pietruszki
odrobina oleju rzepakowego do smażenia
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulkę kroimy w drobna kostkę, lekko podsmażamy na patelni, do cebulki dodajemy siekane pieczarki.
Trzymamy na ogniu aż odparuje woda z grzybów. Rozgrzewamy piekarnik. W tym czasie kroimy cukinie na plastry grubości około 5mm, siekamy natkę pietruszki, trzemy ser żółty na tarce. W miseczce mieszamy śmietankę, jajko, tarty ser, siekana natkę pietruszki odrobinę soli i pieprzu - dokładnie mieszamy.
W naczyniu przeznaczonym do pieczenia (blaszka, naczynie żaroodporne) układamy warstwę surowego makaronu, musimy się postarać i ułożyć makaron tak aby jak najdokładniej pokrył dno naczynia. Na makaronie układamy warstwę krojonej w plastry cukinii lekko solimy, następnie wykładamy warstwę pieczarek podsmażonych z cebulką. Ostatnia warstwą jest pokrojony w cieniutkie plasterki boczek. Na koniec ostrożnie polewamy całość przygotowaną wcześniej śmietanka z jajkiem. Możemy jeszcze sypnąć odrobinę świeżo mielonego pieprzu czarnego.
Zapiekankę wstawiamy do nagranego do około 180 stopni piekarnika. Jeśli mamy naczynie z pokrywką pieczemy pod przykryciem 20 minut i 5 minut bez przykrycia lub w naczyniu otwartym 30 minut.
Danie jest gotowe kiedy makaron ugotuje się do miękkości.
Pycha danie na jesienną sobotę! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz