Tiramisu

Składniki: na blaszkę wielkości 25 x 20 cm

krem:
6 żółtek
7 łyżek drobnego cukru
2 opakowania serka mascarpone (440g)

2 opakowania biszkoptów, najlepiej podłóżnych

pół szklanki kawy(najlepiej espresso ale może być także rozpuszczalna)
3 łyzki amaretto lub syropu do deserów np irish cream i łyżeczka rumu

czekolada gorzka lub biała do dekoracji


Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania kawy, która będziemy nasączać biszkopty.
W miseczce mieszamy mocną kawę i amaretto lub kawę syrop i rum
odstawiamy do ostygnięcia

w misce ucieramy żółtka z cukrem, kiedy masa będzie zupełnie gładka dodajemy po łyżce serek mascarpone

Przygotowujemy czysta blaszkę, kazdy biszkopt zanuzamy na 2-3 sekundy w przygotowanej uprzednio kawie i układamy na dnie blaszki jeden obok drugiego, na biszkopty wykładamy połowe kremu i rozprowadzamy równo, układamy kolejną warstwę zanużonych w kawie biszkoptów i wykładamy pozostały krem. wygładzamy powierzchnię.
Dla dekoracji obsypujemy białą lub gorzką czekoladą.
 

Gotowe tiramisu wstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin.


Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz