Kasztanki

Kasztanki, pralinki, trufle, michałki deser ten spotykamy pod wieloma nazwami.

Składniki
duże opakowanie herbatników
pół szklanki mleka w proszku
pół kostki masła (100g)
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
3 łyżki wódki lub rumu
kilka kropel aromatu rumowego
10 łyżek słodkiej śmietanki 30%

ewentualnie pół szklanki siekanych orzechów włoskich/ziemnych bez soli lub migdałów

do obtoczenia gotowych kasztanków: wiórki kokosowe, drobno siekane orzechy lub migdały, słodkie kakao(takie do rozpuszczania w mleku)


Sposób przygotowania:
drobno kruszymy herbatniki
na bardzo małym ogniu topimy masło dodajemy wszystkie składniki z wyjątkiem herbatników, mieszamy na gładka masę,
na końcu dodajemy herbatniki, dokładnie mieszamy

odstawiamy do ostygnięcia i stężenia masy

kiedy masa będzie całkiem zimna delikatnie formujemy kuleczki, trzeba jak najkrócej trzymać masę w rękach gdyż pod wpływem ciepła staje się lepka i miękka
każda kulkę obtaczamy w kakao, wiórkach lub drobno siekanych orzechach wkłądamy w papilotki i rozkładamy na tackach
odstawiamy w chłodne miejsce po kliku godzinach w chłodnym pomieszczeniu kuleczki są wystarczająco twarde i można np ułożyć je w puszce lub miseczce

kasztanki można przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz