Składniki:
1 tabliczka białej czekolady
garść suszonej żurawiny
1/2 szklanki mleka w proszku
garść płatków migdałów
3 łyżki słodkiej śmietanki 30 %
garść drobno siekanych migdałów do obtoczenia
Przygotowanie:
płatki migdałów drobno siekamy
żurawinę siekamy niezbyt drobno
na bardzo małym ogniu topimy czekoladę, dodajemy smietankę dokładnie mieszamy
zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe skądniki i dokładnie mieszamy,
odstawiamy masę do ostygnięcia i stężenia
kiedy masa będzie całkiem zimna delikatnie formujemy kuleczki, trzeba jak najkrócej trzymać masę w rękach gdyż pod wpływem ciepła staje się lepka i miękka
każda kulkę obtaczamy w drobno siekanych płatkach migdałów, wkładamy w papilotki i rozkładamy na tackach
odstawiamy w chłodne miejsce po kliku godzinach w chłodnym pomieszczeniu kuleczki są wystarczająco twarde i można np ułożyć je w puszce lub miseczce
trufle można przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie
Smacznego!!!
1 tabliczka białej czekolady
garść suszonej żurawiny
1/2 szklanki mleka w proszku
garść płatków migdałów
3 łyżki słodkiej śmietanki 30 %
garść drobno siekanych migdałów do obtoczenia
Przygotowanie:
płatki migdałów drobno siekamy
żurawinę siekamy niezbyt drobno
na bardzo małym ogniu topimy czekoladę, dodajemy smietankę dokładnie mieszamy
zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe skądniki i dokładnie mieszamy,
odstawiamy masę do ostygnięcia i stężenia
kiedy masa będzie całkiem zimna delikatnie formujemy kuleczki, trzeba jak najkrócej trzymać masę w rękach gdyż pod wpływem ciepła staje się lepka i miękka
każda kulkę obtaczamy w drobno siekanych płatkach migdałów, wkładamy w papilotki i rozkładamy na tackach
odstawiamy w chłodne miejsce po kliku godzinach w chłodnym pomieszczeniu kuleczki są wystarczająco twarde i można np ułożyć je w puszce lub miseczce
trufle można przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz