Składniki dla 4 osób
2l wywaru mięsno warzywnego
100g sera dor blue
150g sera topionego gołda
150g sera pleśniowego camembert
2 łyżki suszonego tymianku
100ml śmietanki 30%
ząbek startego czosnku
sól pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Do wywaru wrzucamy ser topiony, camembert i dor blue, najlepiej od razu rozdrobniony na mniejsze części. Gotujemy przez około 10 min aż do rozpuszczenia się serów, przy czym pamiętamy o częstym mieszaniu, gdyż ser może się przykleić do dna i przypalić. W oddzielnym naczyniu gotujemy wywar z tymianku ok 100 ml, odcedzamy wywar i wlewamy do naszej zupy, na koniec dolewamy śmietankę dodajemy starty czosnek i przyprawiamy do smaku, całość miksujemy. Zupę serową podajemy z grzankami i tartym żółtym serem.
pycha pycha pycha
OdpowiedzUsuńCoś dla mojego Daniela, ser z dodatkiem sera - i dziecko od razu szczęśliwe :)
OdpowiedzUsuń