Składniki:
duża cukinia
1 cebula
300g pieczarek1/2 papryki
pomidory w puszce
3 ząbki czosnku
żółty ser
oliwki
szynka
świeży lubczyk i estragon
oraz sól i pieprz
Sposób wykonania:
Cukinie przekrawamy na pół, wydrążamy środek z pestkami, nacinamy, solimy i odstawiamy na chwilę aby puściła sok.
W tym czasie kroimy cebule i pieczarki, solimy, pieprzymy i podsmażamy na patelni.
Na drugiej patelni podsmażamy pokrojona w paski paprykę i czosnek, a następnie zalewamy pomidorami z puszku. Doprawiamy do smaku, całość dusimy kilka minut.
W cukinii warstwami układamy: pieczarki z cebula, żółty ser, sos pomidorowy, oliwki, posypujemy siekanymi ziołami i pokrojoną w kostkę szynką.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i pieczemy około 25 minut - aż cukinia zmięknie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz