Warzywna zapiekanka w cukinii




Składniki:
duża cukinia
1 cebula
300g pieczarek
 1/2 papryki
pomidory w puszce
3 ząbki  czosnku
 żółty ser
oliwki
szynka
świeży lubczyk i  estragon
oraz sól i pieprz



Sposób wykonania:
 Cukinie przekrawamy na pół, wydrążamy środek z pestkami, nacinamy, solimy i  odstawiamy na chwilę  aby puściła sok.
W tym czasie kroimy cebule i pieczarki, solimy, pieprzymy i podsmażamy na patelni.
Na drugiej patelni podsmażamy pokrojona w paski paprykę i czosnek, a następnie zalewamy pomidorami z puszku. Doprawiamy do smaku, całość dusimy kilka minut.
W cukinii warstwami  układamy: pieczarki z cebula, żółty ser, sos pomidorowy, oliwki, posypujemy siekanymi  ziołami i pokrojoną w kostkę szynką.

Wkładamy  do piekarnika nagrzanego na  160  stopni i pieczemy około  25 minut - aż cukinia zmięknie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz