1 duża cebula
ok 300g mięsa mielonego
puszka pomidorów pelati lub 3-4 średnie pomidory
4 plastry bakłażana
4 plastry cukinii
papryka jak jest w lodówce
3 ząbki czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz i chilli i słodka papryka
łyżka posiekanej natki pietruszki
liść bazylii
tarty żółty ser do posypania - najlepiej parmezan
makaron Spaghetti
Przyżądzenie:
W garnku podsmażamy cebulkę, pod koniec dodajemy drobno siekany czosnek. Następnie dorzucamy mięso mielone i obsmażamy dalej. Kiedy całe mięso straci różowy kolor dodajemy stopniowo warzywa, klasyczne spaghetti zawiera jedynie marchewkę ale, że to wersja letnie czerpiemy z tego co natura dała. całośc chwilke obsmarzamy po czym dodajemy około pół szklanki wody (chyba ze z pomidorów otrzymamy sporo soku to woda nei jest konieczna), dodajemy tez przyprawy i zostawiamy na ogniu przez około 30 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy pietruszkę.
Serwowanie:
Na talerz nakładamy makaron - formując zgrabną kólkę, na wierzch mięsny sos, posypujemy siekanymi liśćmi bazylii a na koniec tartym serkiem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz