Letnie spaghetti

składniki na porcję dla 4 osób:
1 duża cebula
ok 300g mięsa mielonego
 puszka pomidorów pelati lub 3-4 średnie pomidory
4 plastry bakłażana
4 plastry cukinii
papryka jak jest w lodówce
 3 ząbki czosnku
 liść laurowy
 ziele angielskie
 sól, pieprz i chilli i słodka papryka
 łyżka posiekanej natki pietruszki
 liść bazylii
tarty żółty ser do posypania - najlepiej parmezan

makaron Spaghetti

Przyżądzenie:
W garnku podsmażamy cebulkę, pod koniec dodajemy drobno siekany czosnek. Następnie dorzucamy mięso mielone i obsmażamy dalej. Kiedy  całe mięso straci różowy kolor dodajemy stopniowo warzywa, klasyczne spaghetti zawiera jedynie marchewkę ale, że  to  wersja letnie czerpiemy  z tego  co natura dała. całośc chwilke obsmarzamy po czym dodajemy około pół szklanki wody (chyba ze z pomidorów otrzymamy  sporo soku to woda nei jest konieczna), dodajemy tez przyprawy i zostawiamy na ogniu przez około 30 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodajemy pietruszkę.

Serwowanie:
Na talerz nakładamy makaron - formując zgrabną kólkę, na wierzch mięsny sos, posypujemy siekanymi liśćmi bazylii a na koniec tartym serkiem.
Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz