200g makarony penne
3 łyżki oliwy z oliwek
2 pomidory
1 bakłażan
1 cukinia
2 średnie cebule
1 czerwona papryka
1 marchew
świerza bazylia
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania
Do garnka wlewamy 3 litry zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia, następnie wrzucamy makaron i co jakiś czas mieszając gotujemy na pół twardo, czyli al dente. Po ugotowaniu makaronu odcedzamy na sicie przelewamy oliwą i jeszcze gorący mieszamy, studzimy zimną wodą i po odcieknięciu jeszcze raz przelewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany makaron może być przechowywany w lodówce i nie traci swoich właściwości.
Pomidory, bakłażan, cukinie i paprykę kroimy w kostkę o wielkości około 7mm, marchew kroimy po ukosie w plasterki, cebule w drobną kostkę a czosnek bardzo drobno siekamy.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebule i smażymy do lekkiego zarumienienia, następnie dorzucamy bakłażana, cukinie, paprykę i marchew. Smażymy warzywa do miękkości i na krótką chwile przed dodaniem pomidorów i bazylii dodajemy czosnek.
Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku, przy czym pamiętajmy że sam sos musi być bardziej słony gdyż oryginalnego włoskiego makaronu nie solimy podczas gotowania.
Makaron dodajemy do sosu, podgrzewamy i po wyłożeniu na talerz posypujemy świeżo startym parmezanem.
SMACZNEGO!!! |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz